İşaret Dili Nedir Ne Değildir?
İşaret dili araştırmaları M.Ö. 5 yüzyıla dayandığını ve osmanlı zamanından bu zaman içerisinde değişerek ve gelişerek günümüze kadar ulaşmıştır. İşaret dili evrensel olmasıyla beraber ülkeden ülkeye hatta şehirden şehire farklılıklar göstermektedir.
İşaret dilini kullanan işitme engelli bireylerin de kendi içinde oluşturdukları kültürleri vardır. Biz buna sağır kültürü diyoruz. Sağır kültürü işaret dili ile konuşan işitme engelli bireylerin sosyal olarak birbirlerini anlamalarını sağladıkları bir topluluğa denir.
İşitme Engelliler İletişimde Nasıl Problemler Yaşıyorlar?
İşitime engellilerin iletişimdeki yaşadıkları sorunlarının saymakla bitmeyeceğini söyleyebiliriz. Birkaç örnek vermemiz gerekirse; psikolojilerini ifade etmekte zorluk çekiyorlar, bankacılık işlemleri, polis ve adliye işlemleri, hastane işlemleri gibi devlet kurumları ve özel sektör gibi kısaca iletişim gerektiren her yerde zoruluk yaşayabilmektedirler.
Neden İşaret Dili Öğrenmeliyiz?
Günümüz iletişim yöntemlerimizden biri olan dilimiz çağımızın en veli nimetlerindendir. İletişim halindeyken kendimizi ifade etmek için sık sık dilimize başvururuz. Ancak öyle bir devride yaşıyoruz ki birbirimizi çoğu zaman yanlış anlıyoruz ve bu sebeple de sorunların zeminini hazırlıyoruz.
O zaman iletişimdeki asıl sorunumuzun ‘anlaşılmamak’ olduğunu rahatça söyleyebiliriz.
Amasız fakatsız iletişim konusunda, toplumun dezavantajlarından olan işitme engellilerin, işiten bireylere göre daha çok problem yaşadığını söylemek yanlış olmaz. Ülkemizde 3,5 milyondan fazla sayıları her geçen gün artan bu kesim toplumumuzun görünmeyen ve yalnız bırakılan neferlerinden yalnızca bazıları.
3,5 milyon insanı ve toplumda yalnızlaştırılan işitme engelli bireyleri: ‘’Bir dil bir insan’’ felsefesi düşüncesiyle bu dili öğrenmek size bir insanı değil bütün işitme engelli bireyleri kazandıracaktır. Bu nedenle, işaret dilini öğrenmek hayatınıza kazandıracağınız en önemli kazanımlardan biri olacaktır.
Bu kazanım hem mesleki hem de insani olacaktır.
Onları görmezden gelmek boş sokaklarda amansız şekilde uçan bir poşeti izlemekten farkı olmayacaktır. Onları kazanmak ve anlamak için henüz geç değil. Hepimizin birer engelli adayı olduğunun farkında olduğumuz ve engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırdığımız yarınlarımız olsun.
Unutmayın: ‘’Birlikten kuvvet doğar.’’
Eğitmen: Eren VURAL