Ergen Ruh Sağlığı

Bu dönemde ergenlerde ebeveynler tarafından dikkat edilmesi gerekenler; intihar, başkalarına ve kendilerine zarar verme, alkol-sigara-madde kullanımı, olması gerekenin dışında cinsel etkileşim içerisinde bulunma gibi konulardır. Ergenlik; gelişim dönemi itibariyle depresyon, anoreksiya nervoza, bulimia nevroza ve bağımlılık gibi birçok ciddi psikiyatrik bozukluğun meydana geldiği ve artış gösterdiği bir dönemdir. Ergenlerin bu gibi durumları yaşamaması veya yoğun geçirmemesi için koruyucu faktörlere ihtiyaçları vardır

single-img

Ergen Ruh Sağlığı

Bireyin kendisi ve çevresindekiler ile sürekli olarak uyum halinde olmasına, kişinin ruh sağlığı yerinde olarak bakılmaktadır. Ergen bireylerde, çocukluk döneminin bitmesiyle birlikte biyolojik olarak yetişkinliğe dek sürekli değişiklik gösteren bir gelişim dönemi başlamaktadır. Ergenlik dönemi her ne kadar kızlarda adet görme veya erkeklerde kıllanmaların artması gibi fizyolojik belirtiler ile meydana gelse de, günümüzde ruhsal ve davranışsal olarak da kendini göstermektedir. Hormonal değişiklikler, gelişimin hızlı ve bir anda olması, ruh halinin dalgalı olması ve kişilerarası etkileşimde çatışmaların yoğunlaşması ile birlikte ergen bireyler, bu değişim sürecinde çaresiz kalmaktadır. Zihinsel gelişim fizyolojik gelişmeler ile aynı anda ilerlemediği için ergenlerde; karar vermekte zorlanma, neyi nasıl yapacağını bilememe, dengeyi sağlayamama gibi problemler yaşamaktadır. Öte yandan kontrol edilmesi gereken dürtüler ve davranışların olması da ergen bireyi oldukça zorlamaktadır. Ergenlikte en önemli görev; kimlik kazanmaktır. Akranlar ile ilişkisinde sosyal kimlik, geleceğe dair bir mesleki kimlik ve duygusal ilişkileri için de bir cinsel kimliğe ihtiyaç duymaktadır. Kimlik kazanımı dönemlerinde kimlik karmaşaları, akranlara özenme ve yanlış davranışlarda bulunma bu süreçte doğaldır. Bu dönemde ergenlerde ebeveynler tarafından dikkat edilmesi gerekenler; intihar, başkalarına ve kendilerine zarar verme, alkol-sigara-madde kullanımı, olması gerekenin dışında cinsel etkileşim içerisinde bulunma gibi konulardır. Ergenlik; gelişim dönemi itibariyle depresyon, anoreksiya nervoza, bulimia nevroza ve bağımlılık gibi birçok ciddi psikiyatrik bozukluğun meydana geldiği ve artış gösterdiği bir dönemdir. Ergenlerin bu gibi durumları yaşamaması veya yoğun geçirmemesi için koruyucu faktörlere ihtiyaçları vardır. Örneğin; destekleyici bir aile, sağlıklı akran grupları, koçların bulunduğu spor faaliyetlerine mensup olma ve aile içerisinde aynı cinsiyette ve yaşları yakın birisinin rol model olması ergenlik dönemini sağlıklı geçirmek için oldukça önemli bir detay olmaktadır. Ailelerin anlayış içerisinde, ergeni ve ergenliği kabul eden, tutarlı ve şefkatli yaklaşımda olması ergen bireylerin bu süreci daha rahat atlatmasını sağlamaktadır. Tüm bunlara rağmen; ergenlik süreci hem aile hem de ergen birey için üstesinden gelinemeyecek bir duruma dönüştüyse ve işlevsellik olarak kişilerin hayatlarını sürdüremeyecek hale geldiyse, mutlaka ruh sağlığı uzmanları ve okullardaki rehberlik bölümünde görevli uzman kişilerden destek alınması gerekmektedir. Son olarak; ergenlik döneminde hem aile hem de ergen bireyin ihtiyaçlarını karşılamak, bu dönemi doğru ve rahat atlatabilmek için bir psikoterapi desteği almak en doğru yaklaşım olacaktır.

 

 

 

Elçin Yarli SAĞ Lanu Psikolojik Danışmanlık Merkezinde Hizmet vermektedir. İstanbul/Kadıköy Bağdat Caddesi, Suadiye Mahallesi'nde hizmet veren kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.