Partnerimizi Nasıl Seçmeliyiz ?

Çoğumuz doğru kişiyi buldum deriz ve bunun bilinçli bir şekilde olduğunu düşünürüz. Aslında bu yanlış bir yaklaşım değildir fakat tamamen doğru da diyemeyiz.

single-img

Partner seçimlerimizi bilinçli bir şekilde mi yaparız? Neden aşık olduğumuzda karşımızdaki kişiyi sanki uzun zamandır tanıyormuş gibi hissederiz?

 

Çoğumuz doğru kişiyi buldum deriz ve bunun bilinçli bir şekilde olduğunu düşünürüz. Aslında bu yanlış bir yaklaşım değildir fakat tamamen doğru da diyemeyiz. Bu yaklaşım, bazı önemli noktaları göz ardı ediyor. Partner seçimlerimizdeki doğru kişiyi bulma algımızda, bilinçdışımız önemli bir rol oynuyor. Geçmiş deneyimlerimiz, ailemizden aldığımız eğitim, çocukluk anılarımız ve hatta genlerimiz, partner seçiminde farkında olmasak da önemli rol oynarlar. Örneğin, sevgi dolu bir aile ortamında büyüyen bir bireyin, güven duygusu yüksek ve sevgi dolu bir partner araması oldukça olasıdır. Tam tersi şekilde, istikrarsız bir aile ortamında büyüyen bir bireyin, partner seçiminde de istikrarsızlık ve güvensizlik gibi problemler yaşaması daha muhtemeldir.

 

Bağlanma Teorisi nedir ve partner seçimimizi nasıl etkiler?

 

Bağlanma teorisi bizlere bebeklik ve erken çocukluk döneminde ebeveynlerimizle kurduğumuz bağlanma şekli, yetişkinlikte partner seçimimizi ve ilişkilerimizi etkileyen temel bir şablon oluşturur.

 

Bu teoriye göre dört temel bağlanma stili vardır:

 

Güvenli Bağlanma: Bu stildeki çocuklar, ebeveynlerinin güvenilir ve ulaşılabilir olduğunu öğrenirler. Yetişkinlikte, yakın ve sağlıklı ilişkiler kurmaya eğilimlidirler.

 

Kaçıngan Bağlanma: Bu stildeki çocuklar, ebeveynlerinin duygusal olarak uzak olduğunu ve ihtiyaçlarını karşılamadığını öğrenirler. Yetişkinlikte, yakınlıktan kaçınma eğilimi gösterebilirler.

 

Kaygılı-Kaçıngan Bağlanma: Bu stildeki çocuklar, ebeveynlerinin tutarsız davrandığını ve ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadıklarının belli olmadığını öğrenirler. Yetişkinlikte, terk edilme korkusu yaşayabilirler ve partnerlerine karşı sürekli bir güvence ihtiyacı hissedebilirler.

 

Dağınık Bağlanma: Bu stildeki çocuklar, ebeveynleriyle tutarsız ve kaotik bir ilişki kurarlar. Yetişkinlikte, ilişkilerinde sık sık sorun yaşarlar.

 

Partner seçimi, ömürlük bir yolculuktur. Bu yolculukta önce kendimizi sonra partnerimizi daha iyi anlamak, bilinçli seçimler yapmamıza yardımcı olacaktır.

 

Partner seçiminde tek bir doğru cevap yoktur. Bağlanma stiliniz, partner seçiminizin ve ilişkilerinizin sadece bir faktörüdür. Geçmişteki bağlanma deneyimleriniz, gelecekteki ilişkilerinizi belirlemek zorunda değildir. Eğer partner seçiminde zorlanıyorsanız veya ilişkilerinizde sorunlar yaşıyorsanız, kendinizi ve partnerinizi daha yakından tanıyıp, daha sağlıklı ilişkiler kurabilmek için bir Psikolog randevusu alarak, ilişkininizin dinamiklerini anlamaya adım atabilir, bağlanma stilinizin ilişkinize ve kendinize olan etki zincirini kırabilirsiniz.