Bencillik ve Öz Şefkat Farkları

Bencillik, sadece kendi çıkarlarına, isteklerine odaklanmak ve başkalarının ihtiyaçlarını ve duygularını önemsememek anlamına gelen bir kavramdır. Bencil insanlar genellikle kendi isteklerini her şeyden önce tutarlar ve başkalarına zarar vermeyi umursamayabilirler.

single-img

Daha önce hiçbir konuda kendinizi seçtiğiniz için diğerleri tarafından, sadece kendini düşünen o kişi, ilan edildiğiniz oldu mu? Yapmanın sizi mutlu etmeyeceğiniz bir isteğe hayır dediğinizde, kendinizle baş başa kalma ihtiyacınızı dile getirdiğinizde, sorumluluk almaktan yorulup kendi hayatınızda, kendinize karşı olan sorumlulukları almayı seçmek istediğinizde… Zaman zaman çevreden izole olup kendimize zaman ayırmaya ihtiyaç duyabiliriz. Bazen bu çevremizle alakalı veya kendimizle alakalı olabilir. Çevremizdeki insanlar her zaman bu ihtiyacı anlayamayabilir ve bizi bencil olarak kategorize edebilirler. Kendimize karşı nazik olmak, isteklerimize ve ihtiyaçlarımıza kulak vermek, zaman zaman hayır diyebilmek, şefkatli olmak… Bu kavramlar kulağa ne kadar hoş gelse de bencillikle karıştırıldığında, zaman zaman bizde ve çevremizde kafa karışıklığına yol açabilir. Zaman zamansa bu kavramları hayatımıza uygulayabilmek bizler için oldukça zor olabilir. Peki, Öz şefkat ile bencillik arasındaki fark nedir? Gerçekten kendimize nazik davranmak bencil olmak anlamına mı geliyor? Bencil olmadan kendimize şefkat göstermek mümkün mü? Kendimize karşı nazik miyiz, yoksa bencil mi davranıyoruz bunu nasıl ayırt edebiliriz? Kendimize Öz Şefkat Gösterememe Durumunda Ne Yapılmalı?

 

Şefkat Nedir?

 

Şefkat, başkalarının acısını ve ıstırabını anlamak ve onlara karşı merhamet, sevgi ve şefkat duyguları beslemek anlamına gelir. Bu duygular, başkalarına yardım etme ve onları destekleme arzusuyla da tetiklenir. Şefkat, her insanın geliştirebileceği ve hayatından faydalanabileceği bir duygudur. Şefkatli olmak, dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilir ve başkalarının hayatlarında olumlu bir fark yaratabilir.

 

Öz Şefkat Nedir?

 

 Öz şefkat, başkalarına karşı gösterdiğimiz şefkati, kendimize karşı da gösterebildiğimizde gerçekleşir. Kendimize karşı şefkatli olmak; kendimizi, hatalarımızla ve kusurlarımızla kabul edebilmek, kendimizi affedebilmek ve zor zamanlarda desteklemek anlamına gelir. Bu bazen kendimize, çok değer verdiğimiz birine davrandığımız gibi davranarak da gerçekleşebilir… Öz şefkatli bir insan, kendine karşı sabırlı ve affedici davranır, kendini başkalarıyla kıyaslamaktan kaçınır ve potansiyelini geliştirmeye odaklanır.

 

Bencillik Nedir?

 

Bencillik, sadece kendi çıkarlarına, isteklerine odaklanmak ve başkalarının ihtiyaçlarını ve duygularını önemsememek anlamına gelen bir kavramdır. Bencil insanlar genellikle kendi isteklerini her şeyden önce tutarlar ve başkalarına zarar vermeyi umursamayabilirler. Empati eksikliği ve düşüncesizlik, bencilliğin temel özelliklerindendir.  

 

Öz şefkat ve bencillik, ilk bakışta birbirine benzeyebilen iki kavramdır. Her ikisi de kendimize karşı nazik olmakla ilgili gibi görünse de, özünde önemli farklar barındırırlar. Bu iki kavramı ayırt etmek, dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirmek için oldukça önemlidir.

 

Peki Fark Nedir?

 

Öz şefkat ve bencilliği ayırt etmenin en önemli anahtarı, motivasyonumuzdur. Öz şefkatli bir insan, kendine nazik davranarak daha mutlu ve sağlıklı olmak ister. Bencil bir insan ise, sadece kendi isteklerini ve arzularını tatmin etmeye odaklanır.

 

Öz Şefkat: Diyetimizde hata yapıp abur cubur yediğimizde kendimizi cezalandırmak yerine, bu durumdan ders çıkarmaya ve tekrar denemeye karar veririz.

 

Bencillik: Marketlerde, bankalarda veya diğer kalabalık ortamlarda, sırada beklerken, örneğin eve erken gitmeyi hak ediyorum düşüncesiyle sıra ihlali yapmak, bencil bir davranıştır. Bu durum, bekleyen diğer insanlara saygısızlık gösterir ve zamanlarını çalar.

 

Kendimize Karşı Nazik Miyiz, Yoksa Bencil Mi Davranıyoruz Bunu Nasıl Ayırt Edebiliriz?

 

Eylemlerinizin Sonuçlarını Değerlendirmek: Kendimize karşı nazik davrandığımızda, bu başkalarına zarar veriyor mu? Öz şefkat, başkalarına zarar verme pahasına kendini şımartmak anlamına gelmez.

 

Duygularımızı Gözlemlemek: Öz şefkatli hissediyor muyuz, yoksa suçlu veya utanç mı duyuyoruz? Bencillik genellikle pişmanlık ve utanç duygularına yol açarken, öz şefkat rahatlama ve huzur getirebilir.

 

Uzun Vadeli Hedefler: Öz şefkat, bencilce davranmaktan farklı olarak, uzun vadede kişisel gelişimimize ve refahımıza katkıda bulunur.

 

Öz şefkat ve bencilliği ayırt etmek, kendimize karşı nazik olmanın dengesini bulmak için oldukça önemlidir. Bunu kendimiz yapamadığımızda uzman bir psikolog yardımıyla bu dengeyi kurmak için yardım alabiliriz. Öz şefkatli olmak, kendimizi sevmemizi ve kabul etmemizi sağlayarak daha mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmemize yardımcı olabilir. Fakat, her zaman başkalarına karşı gösterdiğimiz şefkati, kendimize gösteremeyebiliriz. 

 

Kendimize Öz Şefkat Gösterememe Durumunda Ne Yapılmalı?

 

 Kendinizi değersiz veya yetersiz hissederseniz, kendinize karşı nazik ve anlayışlı olmak zor olabilir.  Her zaman kusursuz olmak için çabaladığımızda ve hatalarımıza karşı hoşgörülü değilsek, kendimize karşı şefkatli olmak zor olabilir.

 Sürekli kendimizi eleştiren ve yargılayan bir iç sesimiz varsa, kendimize karşı nazik olmak zor olabilir. Geçmişte travmatik deneyimler yaşadıysak, kendimize karşı sevgi ve şefkat göstermek zor olabilir.

 

Kendinizi affetmeyi deneyebilirsiniz. Kendinizi aşağılamak yerine, kendinize şefkatli ve destekleyici sözler kullanmak faydalı olabilir. Mükemmel olmaya çalışmak yerine, yeterince iyi olabilmek için çaba göstermek ve her gün küçük adımlar atarak kendinize karşı daha şefkatli olmaya çalışabilirsiniz.

İhtiyaç duyduğunuzda, regüle olmak için kendinize zaman ayırabilirsiniz. Değişim zaman alır, bu süreçte kendinize karşı sabırlı olabilmek de öz şefkatin değerli bir parçasıdır.

 

Öz şefkat, zihinsel ve fiziksel sağlığınız için çok önemlidir. Kendinize karşı şefkatli olmayı öğrenmekte zorlanıyorsanız, uzman bir psikolog randevu oluşturabilir ve profesyonel yardım alabilirsiniz. Psikolog, bu süreçte size kendinizi, ihtiyaçlarınızı ve kendinize şefkat duymanızın önündeki engelleri fark ettirerek seanslar ilerledikçe bu engelleri nasıl kaldırabileceğinize yönelik farkındalık oluşturmanıza katkı sağlayabilir. Kendinize karşı şefkatli olmayı öğrenerek daha mutlu, daha sağlıklı ve daha dirençli bir birey olabilirsiniz.